Elma Sirkesi ve Faydaları
İhtiva ettiği birçok maddeler elma sirkesini sağlıklı kılıyor
Elma sirkesinin ihtiva ettiği çok sayıda maddelerden, meselâ, sirke asidi veya pektinin
vücudumuzdaki tesirleri tam olarak bilinmektedir.
Asitler genelde, yakan ve dağlayan sıvılar olarak bilinir. Temizlik ilâcı ve lâboratuar asiti için
doğru olan bu bilgiler, elma sirkesindeki asetik asit için geçerli değildir. Vücudumuzun
metabolizması için bu meyve asitleri (malikasit, pirüvikasit, sitrikasit) enerji ve yapıtaşı
sağlamaktadır. Bağırsaklarda emilen bu asitler, hücrelerde yakılmakta veya diğer maddelere
dönüştürülmektedir.
1.Sirke asidi: Metabolizmanın çalışmasını sağlayan yakıt olan sirke asidi, metabolizmada bir
yan ürün olarak meydana gelir. Gıdalarla bünyemize aldığımız yağ ve karbonhidratların, sirke
asidinin yardımı olmaksızın sindirilmesi hemen hemen mümkün olmayacaktı denilebilir.
İnsan metabolizmasının mükemmel çalışabilmesi için yaklaşık 100 gram gereklidir. Kim
muntazaman elma sirkesi tüketirse, sindirimi kolaylaştırmış ve metabolizmasını harekete
geçirmiş demektir.
2. Kanser ve yaşlanmaya karşı radikaller avcısı
Solunum ve gıda vasıtasıyla bünyemize sürekli "serbest radikaller" almaktayız. Bunlar
hücreye zarar verici maddeler olup, metabolizmayı bozarak kansere bile yol açabilirler. A
vitaminin ön maddesi olan beta-karoten ve E-vitamini, elma sirkesinde bulunan çok önemli
maddeler olup, bu zararlı serbest radikalleri yok etmektedirler.
3. Pektin, kan damarların kireçlenmesinden korur
Elma gibi birçok meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa kısmında bulunan pektin maddesi,
vücudumuzda bulunan kolesterolden meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra
asidi pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterolü kandan çekilerek safra asidine
dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı olabilecek kolesterol azaltıldığından kalb ve damar
hastalıklarına karşı korunmuş olursunuz.
4. Osteoporoza karşı kalsiyum kaynağı
Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani insan vücudunun (kemik ve dişler başta olmak
üzere) en temel mineralinden birini ihtiva etmektedir. Organizmamız, gıdalarımızda kalsiyum
azaldığı takdirde metabolik reaksiyonlar için gerekli kalsiyumu sahip olduğu kaynaklardan
çekmeye başlar. Bu yüzden kemikler mineral bakımından fakirleşir ve osteoporoz (kemik
erimesi) ortaya çıkabilir.
Bundan başka elma sirkesi, bağırsak cidarından kalsiyumun geçişini kolaylaştıran sitrik asit
(limon asidi) de ihtiva eder.
Yorumlar
Yorum Gönder