Gıdalarda Mikrobiyal Aktivite
Doğada mikroorganizmalar, bitki ve hayvanlar arasında doğal ve sürekli bir etkileşim
vardır. Mikroorganizmalar insan gıdasını oluş turan bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda
maddelerini kullanarak varlıklarını sürdürür.
Gıdaların içeriğini proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitamin ve mineraller ve su gibi
değişik besin öğeleri oluşturur. Bu besin öğeleri nedeniyle gıdaların çoğu mikrobiyal gelişme
için mükemmel bir ortam oluşturur.
Mikroorganizmaların enzimatik faaliyetleri sonucu çeşitli besin maddelerinin yıkımı
ve yeni metabolitlerin üretimi gıdalarda arzu edilmeyen tat ve koku oluşumuna neden olur.
Mikroorganizmaların asıl işlevi kendi nesillerini ve yaşamlarını devam ettirmektir. Bu
amacı gerçekleştirmek için aşağıdaki temel reaksiyonu yürütürler.
Tüm organik bileşikler → Hücre yapıları + Enerji + İnorganik bileşikler
Gıdalarda bozulmaya neden olan saprofit mikroorganizmalar ile insanlarda gıda
zehirlenmesi ve enfeksiyonlara neden olan patojen mikroorganizmaların dışında fermente
et, süt, sebze - meyve ürünleri ile bira, şarap gibi alkollü içeceklerin üretiminde rol oynayan
yararlı mikroorganizmalar da vardır. Her hangi bir gıdada patojen mikroorganizma
bulunması halk sağlığı açısından risk oluşturur.
İnsan sağlığının korunması açısından patojen mikroorganizmaların gıdaya
bulaşmasının ve gelişmesinin önlenmesi veya uygun gıda iş leme yöntemiyle etkisiz hale
getirilmeleri zorunludur.
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları aktivitelerine göre;
- Bozulmaya neden olan saprofit mikroorganizmalar,
- Gıda zehirlenmesi ve enfeksiyonlara neden olan patojen mikroorganizmalar,
- Fermente gıdaların üretiminde rol oynayan mikroorganizmalar olarak
- adlandırılır.
Yorumlar
Yorum Gönder