Yiyeceklere bakteri nasıl bulaşır?

Yiyeceklere;

• Uygun olmayan şekilde tutulmaları ve
saklanmaları
• Hazırlayan ve servis yapanların kişisel hijyene
yeterince önem vermemeleri sonucu bakteri
bulaşabilir.

Gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler toprak,
hayvan, insan ve insanların kullandıkları ya da
dokundukları nesneler dahil her yerde
bulunmaktadır. Bu nedenle gıda zehirlenmesine
neden olan bakterilerin et ya da sebze gibi
yiyeceklerde başından itibaren olma olasılığı
vardır.

Yiyecekte bakteri bulunmasa bile, çapraz bulaşma
yoluyla bakteri bulaşabilir. Bu iki şekilde olabilir:
Yiyecek Hazırlarken
Ellere, bıçak ve kesme tahtaları gibi mutfak
gereçlerine çiğ yiyeceklerden bakteri bulaşabilir.
Mikroplu ellerinizi ve gereçleri iyice yıkamadan
pişmiş ya da hazır yiyecekleri hazırlamanız
durumunda, bu yiyeceklere çiğ yiyeceklerde
bulunan bakteriler bulaşabilir. Bu yiyecekler
yenmeden önce bir kez daha pişirilmedikleri
takdirde, bakteriler ölmeyecektir.
Saklama Sırasında
Pişmiş ya da hazır yiyecekler çiğ yiyeceklerden
ayrı saklanmazlarsa, çiğ yiyeceklerdeki bakteriler
bu yiyeceklere bulaşabilir. Bu nedenle bu
yiyecekleri ayrı yerlerde saklayınız. Pişmiş ve çiğ
yiyecekler her ikisi de aynı buzdolabında
saklanacaksa, çiğ yiyeceklerin, her zaman hazır
ya da pişmiş yiyeceklere göre daha alt raflara
konulması gerekir. Böylece, çiğ yiyeceklerin
pişmiş yiyecekler üzerine damlaması engellenmiş
olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???