Diyet Lifi

 Diyet lifi, sindirim enzimlerine dirençli gıda bileşenlerinden biri olup, başlıca tahıl, meyve ve
sebzelerde bulunmaktadır. İnsan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşın kalın bağırsakta
tamamen ya da kısmen fermente olan diyet lif  suda çözünen ve suda çözünmeyen olmak üzere iki
grup altında incelenmektedir. Diyet lif son yıllarda giderek önemi artan,  düşük enerji değerine sahip
diyet ürünlerin temel bileşenini oluşturmaktadır. Fonksiyonel ve teknolojik özellikleri nedeniyle
sıklıkla gıda formülasyonlarında kullanılan diyet lifin sağlık üzerine de çok sayıda olumlu etkisi
bulunmaktadır.  Diyet lif bileşenlerinin, kalın bağırsak fonksiyonlarını düzenlediği, glukoz ve lipid
metabolizması ile mineral absorbsiyonu üzerinde fizyolojik etkileri olduğu belirtilmektedir.
Günümüzde divertiküloz, kabızlık, hemoroit, kolon kanseri, şişmanlık, diyabet ve kalp damar
hastalıklarına karşı diyet liflerin koruyucu etkisi kesin olarak bilinmektedir.

Diyet Lifi Bileşikleri

  • Selüloz
  • Pektin
  • Hemiselüloz (Selüloz Olmayan Polisakkaritler)
  • Lignin, Suberin ve Kutin
  • Oligofruktoz ve İnülin
  • Dirençli Nişasta

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???