Gıdalarda Nitrit ve Nitrat


Nitrat ve nitrit insan sağlığına olan olumsuz etkilerinden
dolayı gıdalarda bulunması istenilmeyen bileşiklerdir. Bu
nedenle gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde
gıdalarda bulunabilecek maksimum nitrat ve nitrit
düzeyleri ile ilgili yasal düzenlemeler söz konusudur.
Sebzelerde ve sularda nitrat ve nitrit doğal olarak
bulunmaktadır. Kürlenmişet ürünlerine ve peynire ise
dışarıdan koruyucu olarak katılmaktadır. Gıdalara
uygulanan yıkama, haşlama, sterilizasyon, dondurma
gibi teknolojik işlemler ve depolama süresi nitrat ve nitrit
miktarını farklı  şekillerde etkilemektedir. Ayrıca bitkisel
gıdaların hasat zamanı, yetişme koşulları (sulama,
toprak, gübre kullanımı v.b.), ürünün yapısı ve çeşidi
nitrat ve nitrit miktarını etkilemektedir. Kürleme  işlemi
ürünlerin raf ömrünü arttırmak için etlere çok uzun
yıllardır uygulanan bir işlemdir. Kürleme ajanları olan
nitrat ve nitrit, ürünlerde mikrobiyal gelişimi
engellemekte, üründe istenilen rengin ve lezzetin
oluşmasını sağlamaktadır. Sulardaki nitrat ve nitrit
düzeyleri su kalitesinin önemli indikatörleridir. Nitratlar,
Propionibacteriumtürlerinin gelişmelerini önleyici etki
yaparlar; bu nedenle üretiminde bu tür bakterilerden
yararlanılan Emmental ve benzeri peynirlerde süte nitrat
katılmamalıdır. Diğer peynirlerin yapımında nitrat
kullanılacaksa, katılacak miktar, kesinlikle “200 mg/l süt”
düzeyinden fazla olmamalı ve peynir mutlaka
olgunlaştırılmalıdır. Gıdalarda gerek hammaddede
gerekse işlenmişürünlerde nitrat ve nitritin belirlenmesi
önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???