GIDA KATKI MADDELERİ NEDEN KULLANILIYOR?
GKM "Gıda Katkı Maddeleri" 'lerinin kullanımlarında genel koşullar vardır ve şu şekilde sıralanabilir:
GKM' lerin hiçbiri, hangi amaçla gıdaya katılmış olursa olsun; insan sağlığına zarar
vermemelidir.Kullanılacak katkı maddesi hakkında ki analiz sonuçlan ve kullanılma
miktarları bilinmelidir.
GKM katıldığı yiyecek veya karışımın besleyici değerine zarar vermemeli,besin
değerini azaltmamak ve değiştirmemelidir.Gıdanın için deki vitaminleri tahrip
etmemeli,besinlerin emilimini azaltmamalıdır.
Gıdaya katılması düşünülen veya istenen GKM İerinin özellikleri hakkında bilgiler
bulunmalı,bu konuda in-vivovein-vitro deneyler yapılmalıdır. Katkı maddesi
olarak kullanılan maddeler belirgin özelliklerine göre belirlenmeli ve belirlenen
GKM'n den başkası kullanılmamalıdır.
Katılması düşünülen maddenin kantitatif analizini yapabilecek güvenilir analiz
metotları bulunmalı ve bu analizleri yapacak, kontrol hizmetlerini yürütecek
kurumlar olmalıdır.
Katkı maddesinin hangi gıdalara,ne miktarda ve hangi amaçlarla katılabileceği
GKM kodeksinde belirtilmiş olmalıdır. Gıdaya belirtilen miktarlardan fazlası
katılmamalı ve üretimleri sırasında, katkı maddesi kullanılan gıdalar sürekli
denetlenmelidir.
Katılan maddenin açık ismi ve miktarı gıdanın üzerindeki etikette belirtilmelidir.
Katkı maddesi, katıldığı gıdalarda homojen dağılmış olmalı ve ürünün maliyetini
artırmamalıdır.
Gıda katkı maddesi,gıdanın bozukluğunu maskeleyici ve tüketiciyi aldatıcı
olmamalıdır.
Bazı gıdalara;özellikle çocuk mamalarına ve diyet gıdalara eklenmesi düşünülen
katkı maddesinin, katılma koşulları ve miktarları özel izne tabi olmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder