Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?
Bu soru için salt mikrobiyolojik açıdan bakıldığında yanıt şöyledir: [Tabi ki yapılabilir. Laktozsuz süt üretiminde beta galaktozidaz (laktaz) enzimi süte ilave edilir ve sütteki laktoz, glikoz ve galaktoza parçalanır. Yoğurt bakterilerinin kendi laktaz enzimleri ile yaptığı bu reaksiyon işin başında yapılmış olur ve bakteriler glikoz ve galaktozu kullanarak klasik biyokimyasal yollar ile laktik asit oluşturarak yoğurt yapabilirler].
Beslenme bilimi açısından mikrobiyoloji esaslı olarak şöyle devam edebiliriz: [Laktoz tahammülsüzlüğü nedeni ile laktozsuz sütten yoğurt yapmanın hiçbir gereği yoktur. Zaten sütteki laktozun yoğurt bakterileri tarafından kullanılması sonunda yoğurt oluşur, bir diğer deyiş ile yoğurtta laktoz kalmaz ya da önemsiz miktarlarda kalır.].
Günlük uygulamada laktozsuz sütten yoğurt yapılabilir mi? Bu sorunun da yanıtı şöyle: [Piyasada laktozsuz süt olarak satılan ürünler UHT teknolojisi ile işlenmiştir. Laktozsuz ya da standart UHT sütten yoğurt yapılabilip yapılamayacağı bizim bilgi ve ilgi alanımız dışındadır.
Alıntı: Mikrobiyoloji.org
Yorumlar
Yorum Gönder