Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Küf Grupları ve Özellikleri
Mucor: Bölmesiz hiflidir. Sporları sporangium keseleri içinde oluşur. Evlerde açıkta kalan gıdalarda dahil, hemen her yerde karşılaştığımız mantarlardır. Bu mantarlar geliş tikleri yerlerde saydam, gevşek, gri veya sarı -kahverengi çabuk yayılan ve hava hifleri ile kendini belli eder. Bazı gıdaların
bozulmasına (sebze- meyve ve fermente gı dalar) ve bazı gıdaların da
üretilmesinde örneğin peynir teknolojisinde kullanılan renninnin teknik olarak
üretilmesinde yararlanılır.
Rhizopus: Küresel şekilli sporangiuma sahiptir. Önce beyaz sonra mavimsi
siyah renktedir. Birçok gıdanın çürümesine neden olan bu cins türleri hava
kaynaklı kontaminant(bulaşı ) olarak da bilinir. Evlerde ekmek ve un gibi gıda
maddelerinde zarara yol açar. Meyve ve sebzelerle ekmeğin küflenerek
bozulması na neden olur.
Aspergillus: Bölmeli hifli olup sporları değişik renklerde (sarı , yeş il, turuncu
ve siyah) görülebilir. Aspercillus cinsinin çok sayı da türü bulunur. Çok
çekirdekli hücrelere ve çok dallanmış bir yapı ya sahiptir. Biraz nem
içermesi durumunda gelişemeyeceği yüzey yoktur. Organik maddeler üzerinde
örneğin deri eşyalar, tekstil ürünleri, kâğıt gibi maddeler üzerinde bile rahatlıkla
gelişir. Nem oranı yüksek bölgelerde elbise dolaplarında, ayakkabı dolaplarında
ürer ve küfümsü kokuya neden olur. Geliştikleri yerde çıplak gözle siyah olarak
görülür.
Penicillium: Bölmeleri hiflidir. Sporları (konidi) yuvarlaktır ve konidi rengi
çoğunlukla yeşil olmakla birlikte mavi - yeşil, gri-yeşil, turuncu -kahve, hatta sarı
renklerde konidi oluşturur . Çok yaygın ve sık rastlanan mikroorganizmalardır.
Morfolojik fark konidi taşıyıcılarında ve konidilerde ortaya çıkar. Sporları fırça
veya süpürge gibi görünür
Yorumlar
Yorum Gönder