Enzimler
Enzimler biyokimyasal reaksiyonların hızını artıran ve protein yapısında olan biyokatalizörlerdir. Enzimlerin değişikliğe uğrattığı moleküle substrat; enzim aktivitesi sonucu oluşan maddeye ürün, enzim aktivitesi için gerekli olan metal iyonu ve organik moleküllere ise kofaktör ve koenzim adı verilir.
Enzim aktivitesi ya ortamda azalan substrat miktarına göre yada ortamda oluşan ve giderek
artan ürün miktarına göre belirlenir. Bu iki elemanı belirleyen yöntemler ise, spektrofotometrik yöntem, monometrik yöntem, thunberg yöntemi, elektrot yöntemi, polimerik yöntem,
kromatografik yöntem ve kimyasal tayin yöntemi olarak sınıflandırılır.
Amilaz enzim aktivitesinin tayininde nişastanın glukoz birimlerine parçalandığı, iyot ile
oluşan rengin ortadan kalkması ile belirlenmiştir. Katalaz enzim aktivitesinin tayininde ise,
hidrojen peroksitin enzim aktivitesi sonucu parçalanması ile oluşan su ve oksijenden, oksijenin varlığı alev ile kanıtlanarak enzim aktivitesi gösterilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder