Soya Proteini "Alternatifleri"

Gıda endüstrisinde soya proteini son yıllarda et ürünlerinde katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Üretici ve tüketiciler açısından soya proteininin et ürünlerinde maliyeti düşürmesi önemli bir avantaj olarak görülmektedir. Ayrıca tüketiciler artık daha sağlıklı gıdalar tüketmek arzusundadır. Bitkisel katkı maddeleri kullanarak beslenme fizyolojisi açısından zenginleştirilmiş et ürünlerinin üretimi konusunda yapılan araştırmalar tüketicilerin bu arzusuna cevap vermeyi hedeflemektedir. Dünyada yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan soya gibi genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgi bilim adamları olumlu ve olumsuz çeşitli görüşler ortaya koymakta ve devletler oluşabilecek risklere karşı çeşitli önlemler almaktadır. Diğer taraftan tüketiciler ise soya ve soya ürünleri içeren ürünlere karşı çekinceler taşımaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı gıda üreticileri ve bilim adamları soya proteinine alternatif olabilecek bitkisel proteinler üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmaya başlamışlardır. Son yıllarda araştırmacılar başta bezelye olmak üzere acı bakla, fasulye, patates, mısır, pirinç ve ayçiçeği proteinlerinin de et ürünlerinde gıda katkısı olarak kullanabilecekleri ile ilgili olumlu sonuçlar elde etmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???