DOĞAL TATLANDIRICI STEVIA



Paraguay ve Brezilya'da onlarca yıl tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia (şeker bitkisi) Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır.Sadece 1987 yılı içinde, Japonya’da 700 ton civarında stevia yaprağı tüketildiği tahmin edilmektedir. Stevia, ısı ve pH stabilitesinin yüksek olması, pişirme ve fırın stabilitesinin olması, alkol içerisinde çözünmesi, ağızda metalimsi tadın olmaması gibi özelliklerinin yanında en büyük özelliği doğal tatlandırıcı olmasıdır. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda stevianın ticari potansiyeli keşfedilmiş ve stevia geleceğin ilgi çekici ticari ürünlerinden biri haline gelmiştir.Stevia bitkisinden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilmektedir. Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir. Stevia bitkisinin ihtiva ettiği Steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanmaktadır. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli olmaktadır.Düşük kalorili gıdalar üretmek için kullanılan birçok tatlandırıcı vardır. Acesulfame-K, aspartam, neotame, sakkarin ve sukraloz FDA’nın güvenli olarak kabul ettiği yapay tatlandırıcılardır. Fenil-ketonurya (phenly-ketonuria) metabolik hastalığı olan kişilerin aspartam alımından kaçınmaları gerektiği ve yüksek miktarlarda sakkarin kullanımın da mesane kanser riskini artırabileceği bildirilmiştir. Diğer yandan Haumatin, glycyrhizin, xylitol, phyllodulcin, mogroside ve stevioside gibi birçok tatlı ve düşük kalorili bileşik doğada bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???