Besinlerin Muhafazasında Bazı Dogal Antimikrobiyal Sistemlerin Rolü ve Önemi

                                                                                                         Enzimler

Laktoperoksidaz ve Lizozim: Antimikrobiyal et
ki, tiyosiyanıtın (SCN-)
hipotiyosiyanata (OSCN-) oksidasyonuna dayanmaktadır. Laktoperoksidaz
sistem, öncelikle laktokokus ve laktobasillus gibi hidrojen peroksit üreten
bakterilere aktiftir. Laktoperoksidaz'a özellikle Streptococcus pyogenes,
Streptococcus agalactia daha duyarlıdır. Laktoperoksidaz sistemin, Listeria,Staphylococcus, Camphylobacter ve Salmonella üzerinde diger aneorobik patojenler kadar iyi bakteriyostatik ve bakteriyosidal etki için kullandıgı belirtilmektedir. Lizozimin aktivitesi, bakteriyel peptidoglikanin glikozidik baglarının ayrılmasını, hücre lizisini ve hücre duvarının patlatılmasını
saglamaktadır.

Proteinler

Laktoferrin: Laktoferrin antimikrobiyal etkisini, mikroorganizmaların büyük
çogunlugu için esansiyel özellikte iyonları baglayıp, mikroorganizmaların
yararlanamayacagı duruma getirerek gösterir.
Konalbumin ve Avidin: Konalbumin mikroorganizmalar için esansiyel olan
demiri baglayarak mikroorganizmaların kullanılmayacagı duruma getirir ve
mikrobiyal gelisimi inhibe eder.
I mmunoglobulinler: mmunglobunlinlerin etkisi laktoferrin, laktoperoksidaz ve
lizozim gibi diger süt antimikrobiyalleriyle birlestiginde ortaya çıkmaktadır.

Laktik Asit Bakterileri

Çizelge .Besin maddelerinde patojen mikroorganizmaların gelisimi ve toksin üretimi kontrolünde kullanılan mikroorganizmalar

Mikroorganizma                            Gıda                         Hedef mikroorganizma

Bakteriyofaj                                    Sıgır eti                            Pseudomonos spp
Laktik asit bakt.                              Süt                                  P. putida
                                                       Süt ürünleri                      Patojen bakteriler
Streptococci                                   Süt                                  Salmonella typhimurium
L Plantarum                                  Peynir,Tempe                  S aureus, S typhimurium
Lactococcus lactis subsp lactis      Peynir                            S. aureus
Prediococcus acidilactici;             Tavuk eti                          Psikotrof bakteriler
L. plantarum                            

Bakteriyosinler

Çogunlukla Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Lactobacillus,
Bifidobacterium ve Propionibacterium cinsi starter kültür bakterileri diger
gram pozitif bakterilere karsı bakteriyosidal etkili düsük molekül agırlık
proteinleri üretirler.

Natamisin: Natamisin tüm küf ve mayalara etkili olmasına karsın bakteri ve
viruslara karsı etkisi bulunmamaktadır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???