Besinlerin Muhafazasında Bazı Dogal Antimikrobiyal Sistemlerin Rolü ve Önemi
Enzimler
Laktoperoksidaz ve Lizozim: Antimikrobiyal et
ki, tiyosiyanıtın (SCN-)
hipotiyosiyanata (OSCN-) oksidasyonuna dayanmaktadır. Laktoperoksidaz
sistem, öncelikle laktokokus ve laktobasillus gibi hidrojen peroksit üreten
bakterilere aktiftir. Laktoperoksidaz'a özellikle Streptococcus pyogenes,
Streptococcus agalactia daha duyarlıdır. Laktoperoksidaz sistemin, Listeria,Staphylococcus, Camphylobacter ve Salmonella üzerinde diger aneorobik patojenler kadar iyi bakteriyostatik ve bakteriyosidal etki için kullandıgı belirtilmektedir. Lizozimin aktivitesi, bakteriyel peptidoglikanin glikozidik baglarının ayrılmasını, hücre lizisini ve hücre duvarının patlatılmasını
saglamaktadır.
Proteinler
Laktoferrin: Laktoferrin antimikrobiyal etkisini, mikroorganizmaların büyük
çogunlugu için esansiyel özellikte iyonları baglayıp, mikroorganizmaların
yararlanamayacagı duruma getirerek gösterir.
Konalbumin ve Avidin: Konalbumin mikroorganizmalar için esansiyel olan
demiri baglayarak mikroorganizmaların kullanılmayacagı duruma getirir ve
mikrobiyal gelisimi inhibe eder.
I mmunoglobulinler: mmunglobunlinlerin etkisi laktoferrin, laktoperoksidaz ve
lizozim gibi diger süt antimikrobiyalleriyle birlestiginde ortaya çıkmaktadır.
Laktik Asit Bakterileri
Çizelge .Besin maddelerinde patojen mikroorganizmaların gelisimi ve toksin üretimi kontrolünde kullanılan mikroorganizmalar
Mikroorganizma Gıda Hedef mikroorganizma
Bakteriyofaj Sıgır eti Pseudomonos spp
Laktik asit bakt. Süt P. putida
Süt ürünleri Patojen bakteriler
Streptococci Süt Salmonella typhimurium
L Plantarum Peynir,Tempe S aureus, S typhimurium
Lactococcus lactis subsp lactis Peynir S. aureus
Prediococcus acidilactici; Tavuk eti Psikotrof bakteriler
L. plantarum
Bakteriyosinler
Çogunlukla Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Lactobacillus,
Bifidobacterium ve Propionibacterium cinsi starter kültür bakterileri diger
gram pozitif bakterilere karsı bakteriyosidal etkili düsük molekül agırlık
proteinleri üretirler.
Natamisin: Natamisin tüm küf ve mayalara etkili olmasına karsın bakteri ve
viruslara karsı etkisi bulunmamaktadır.
Laktoperoksidaz ve Lizozim: Antimikrobiyal et
ki, tiyosiyanıtın (SCN-)
hipotiyosiyanata (OSCN-) oksidasyonuna dayanmaktadır. Laktoperoksidaz
sistem, öncelikle laktokokus ve laktobasillus gibi hidrojen peroksit üreten
bakterilere aktiftir. Laktoperoksidaz'a özellikle Streptococcus pyogenes,
Streptococcus agalactia daha duyarlıdır. Laktoperoksidaz sistemin, Listeria,Staphylococcus, Camphylobacter ve Salmonella üzerinde diger aneorobik patojenler kadar iyi bakteriyostatik ve bakteriyosidal etki için kullandıgı belirtilmektedir. Lizozimin aktivitesi, bakteriyel peptidoglikanin glikozidik baglarının ayrılmasını, hücre lizisini ve hücre duvarının patlatılmasını
saglamaktadır.
Proteinler
Laktoferrin: Laktoferrin antimikrobiyal etkisini, mikroorganizmaların büyük
çogunlugu için esansiyel özellikte iyonları baglayıp, mikroorganizmaların
yararlanamayacagı duruma getirerek gösterir.
Konalbumin ve Avidin: Konalbumin mikroorganizmalar için esansiyel olan
demiri baglayarak mikroorganizmaların kullanılmayacagı duruma getirir ve
mikrobiyal gelisimi inhibe eder.
I mmunoglobulinler: mmunglobunlinlerin etkisi laktoferrin, laktoperoksidaz ve
lizozim gibi diger süt antimikrobiyalleriyle birlestiginde ortaya çıkmaktadır.
Laktik Asit Bakterileri
Çizelge .Besin maddelerinde patojen mikroorganizmaların gelisimi ve toksin üretimi kontrolünde kullanılan mikroorganizmalar
Mikroorganizma Gıda Hedef mikroorganizma
Bakteriyofaj Sıgır eti Pseudomonos spp
Laktik asit bakt. Süt P. putida
Süt ürünleri Patojen bakteriler
Streptococci Süt Salmonella typhimurium
L Plantarum Peynir,Tempe S aureus, S typhimurium
Lactococcus lactis subsp lactis Peynir S. aureus
Prediococcus acidilactici; Tavuk eti Psikotrof bakteriler
L. plantarum
Bakteriyosinler
Çogunlukla Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Lactobacillus,
Bifidobacterium ve Propionibacterium cinsi starter kültür bakterileri diger
gram pozitif bakterilere karsı bakteriyosidal etkili düsük molekül agırlık
proteinleri üretirler.
Natamisin: Natamisin tüm küf ve mayalara etkili olmasına karsın bakteri ve
viruslara karsı etkisi bulunmamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder