Klorlama insan sağlığına zararlı değil mi?

İçme suyu olarak tükettiğimiz, günlük 
temizlikte kullandığımız, yüzme havuzlarında 
kullanılan şehir şebeke suyunun dezenfekte 
edilmesinde klorür gazı kullanılır. Klorlama 
suda hoş olmayan bir tat bırakmasına rağmen 
içme suyundaki tifo, dizanteri, kolera gibi 
hastalıklara yol açan, zararlı mikroorganizmaları 
yok etmek için etkili bir yoldur. 
Klorür genellikle tuzlu suyun elektrolizi 
ile elde edilir. Elektroliz sonucu katotta hidrojen 
gazı (H2) oluşurken anotta klorür gazı (Cl2) 
açığa çıkar. Hidrojen gazı klorür ile şiddetli bir 
şekilde tepkimeye girdiği için katot ve anotta 
oluşan ürünlerin ayrılması gerekir.
Klorür bakteri, virüs gibi hastalık yapan 
mikroorganizmalara yapılarındaki kimyasal 
bağları bozarak etki eder. Mikroorganizmaların 
hücre yapılarında bulunan enzimler klorür 
ile etkileştiğinde bileşikteki hidrojen atomları 
klorür ile yer değiştirir. Bu bütün molekülün 
şekil değiştirmesine ya da parçalanmasına neden 
olur. Enzimler doğru şekilde çalışmadığında 
hücre ya da mikroorganizma ölür.
Klor gazı suda çözündüğü zaman hipoklorik 
asit (HOCl) ve hidroklorik asitin (HCl) 
bir karışımı meydana gelir. Hipoklorik asit 
mikroorganizmanın hücre duvarına ve 
koruyucu tabakasına etki ederek hastalık 
yapıcı etmeni yok eder. 1 litre sıvıda 
0,2-0,4 mg klorür mikroorganizmaları 
öldürmek için yeterlidir. İçme sularının 
arıtılmasında kirlilik seviyesine ve 
uygulama süresine göre 0,2-3,0 mg/
l klorür kullanılabilir.Klorür ile arıtma bazı durumlarda sakıncalı 
olabilir. Klorürün sudaki başka bazı 
bileşiklerle tepkimeye girmesiyle bromoform 
ve dibromoklorometan gibi sağlığa zararlı 
yan ürünler oluşabilir. Bu nedenle dezenfeksiyon 
yan ürünlerinin su arıtma sistemlerindeki 
miktarlarının bilinmesi hayli önemlidir.
Eğer içme suyundaki klorürden 
rahatsızlık duyulursa, su 1-2 gün bekletilerek 
klorürün uzaklaşması sağlanabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???