Klorlama insan sağlığına zararlı değil mi?
İçme suyu olarak tükettiğimiz, günlük
temizlikte kullandığımız, yüzme havuzlarında
kullanılan şehir şebeke suyunun dezenfekte
edilmesinde klorür gazı kullanılır. Klorlama
suda hoş olmayan bir tat bırakmasına rağmen
içme suyundaki tifo, dizanteri, kolera gibi
hastalıklara yol açan, zararlı mikroorganizmaları
yok etmek için etkili bir yoldur.
Klorür genellikle tuzlu suyun elektrolizi
ile elde edilir. Elektroliz sonucu katotta hidrojen
gazı (H2) oluşurken anotta klorür gazı (Cl2)
açığa çıkar. Hidrojen gazı klorür ile şiddetli bir
şekilde tepkimeye girdiği için katot ve anotta
oluşan ürünlerin ayrılması gerekir.
Klorür bakteri, virüs gibi hastalık yapan
mikroorganizmalara yapılarındaki kimyasal
bağları bozarak etki eder. Mikroorganizmaların
hücre yapılarında bulunan enzimler klorür
ile etkileştiğinde bileşikteki hidrojen atomları
klorür ile yer değiştirir. Bu bütün molekülün
şekil değiştirmesine ya da parçalanmasına neden
olur. Enzimler doğru şekilde çalışmadığında
hücre ya da mikroorganizma ölür.
Klor gazı suda çözündüğü zaman hipoklorik
asit (HOCl) ve hidroklorik asitin (HCl)
bir karışımı meydana gelir. Hipoklorik asit
mikroorganizmanın hücre duvarına ve
koruyucu tabakasına etki ederek hastalık
yapıcı etmeni yok eder. 1 litre sıvıda
0,2-0,4 mg klorür mikroorganizmaları
öldürmek için yeterlidir. İçme sularının
arıtılmasında kirlilik seviyesine ve
uygulama süresine göre 0,2-3,0 mg/
l klorür kullanılabilir.Klorür ile arıtma bazı durumlarda sakıncalı
olabilir. Klorürün sudaki başka bazı
bileşiklerle tepkimeye girmesiyle bromoform
ve dibromoklorometan gibi sağlığa zararlı
yan ürünler oluşabilir. Bu nedenle dezenfeksiyon
yan ürünlerinin su arıtma sistemlerindeki
miktarlarının bilinmesi hayli önemlidir.
Eğer içme suyundaki klorürden
rahatsızlık duyulursa, su 1-2 gün bekletilerek
klorürün uzaklaşması sağlanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder