Enzimler




Enzimler biyokimyasal reaksiyonların hızınıartıran ve protein yapısında olan biyokatali-
zörlerdir. Enzimlerin değişikliğe uğrattığımoleküle substrat; enzim aktivitesi sonucu olu-
şan maddeye ürün, enzim aktivitesi için gerekli olan metal iyonu ve organik moleküllere
ise kofaktörve koenzimadıverilir. 
Enzim aktivitesi ya ortamda azalan substrat miktarına göre yada ortamda oluşan ve giderek
artan ürün miktarına göre belirlenir. Bu iki elemanıbelirleyen yöntemler ise, spektrofotomet-
rik yöntem, monometrik yöntem, thunberg yöntemi, elektrot yöntemi, polimerik yöntem,
kromatografik yöntem ve kimyasal tayin yöntemi olarak sınıflandırılır.
Amilaz enzim aktivitesinin tayininde nişastanın glukoz birimlerine parçalandığı, iyot ile
oluşan rengin ortadan kalkmasıile belirlenmiştir. Katalaz enzim aktivitesinin tayininde ise,
hidrojen peroksitin enzim aktivitesi sonucu parçalanmasıile oluşan su ve oksijenden, oksije-
nin varlığıalev ile kanıtlanarak enzim aktivitesi gösterilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???