...Kinoa....
Her Derde Deva Tahıl
1 çay fincanı kinoanın protein oranının orta boy
bir hamburgerin protein oranından fazla olduğu-nu söyleyerek başlıyorum ana tahılımızın özellik-lerini anlatmaya. Yüksek protein kaynağı olma-sı nedeniyle veganlar için bir alternatif olan kino-a, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da yüksek pro-teinli bitki olarak kabul edilmiş. Pancar ve ıspanak
ile aynı ailede yer alan kinoa boyu 1-2 metre olabi-len, tek yıllık otsu bir bitki. İçeriğinde A, B, C, D,
E, K vitaminleri, demir, bakır, magnezyum, manga-nez ve fosfor var. Yüksek kalitede protein içeriğine
sahip olmasının yanı sıra vücudumuz için gerekli
bütün temel aminoasitleri yapısında bulunduruyor.
ABD’de yaygın olarak tüketilen, Türkiye’de ise yeni
yeni keşfedilen kinoaya, artık doğal ürün satan ma-ğazalarda ve market reyonlarında rastlamak mün-kün. Kinoanın etli ve besleyici yaprakları var. Sal-kım salkım açan çiçekleri zamanla zengin besin de-ğeri olan minik tohumlara dönüşüyor. Tohumlar da
kurutulup tahıl olarak tüketiliyor.
Kinoa aynı zamanda çölyak hastaları için de hayli
yararlı. Glüten tahıllarda özellikle de buğdayda bulu-nan bir protein grubu. Bilindiği üzere çölyak hasta-ları glüten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık
sistemleri ince bağırsaklara zarar verir. Kinoa glüten
içermediği için çölyak hastaları tarafından da tüketi-lebilir. 100 gramında 6 gram lif içermesi de sindirim
sistemimizin sağlığını koruyan bir başka özelliği. Vücudun süttekinden daha iyi kullanabildiği, yüksek
miktarda kalsiyum içerir. Özellikle laktoz intoleran-
sı ve inek sütüne karşı alerjisi olanlarda günlük kalsi-
yum ihtiyacını karşılamak üzere tüketilebilir. Demir
oranının yüksek olması nedeniyle kansızlık çekenler
tarafından tercih edilebilir. Glisemik yükü çok düşük
(18) olduğu için kan şekeri problemi ve diyabeti olan-
lar da rahatlıkla tüketebilir. NASA’da görevli beslen-
me uzmanları da kinoanın bu özelliklerinin üzerinde
durarak, kinoanın uzay uçuşları sırasında astronot-
lar için yeterli besin kaynağı olabileceğini belirtiyor.
Bitkisel protein kaynağı olduğu için yağ oranı hayli
düşük olan kinoa aynı zamanda yüksek lif içeriği ve
kolay sindirilmesi sayesinde bebeklerin ve çocukla-
rın da rahatlıkla tüketebileceği, çok besleyici bir tahıl.
Yorumlar
Yorum Gönder