...Kinoa....

Her Derde Deva Tahıl

1 çay fincanı kinoanın protein oranının orta boy 
bir hamburgerin protein oranından fazla olduğu-nu söyleyerek başlıyorum ana tahılımızın özellik-lerini anlatmaya. Yüksek protein kaynağı olma-sı nedeniyle veganlar için bir alternatif olan kino-a, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da yüksek pro-teinli bitki olarak kabul edilmiş. Pancar ve ıspanak 
ile aynı ailede yer alan kinoa boyu 1-2 metre olabi-len, tek yıllık otsu bir bitki. İçeriğinde A, B, C, D, 
E, K vitaminleri, demir, bakır, magnezyum, manga-nez ve fosfor var. Yüksek kalitede protein içeriğine 
sahip olmasının yanı sıra vücudumuz için gerekli 
bütün temel aminoasitleri yapısında bulunduruyor. 
ABD’de yaygın olarak tüketilen, Türkiye’de ise yeni 
yeni keşfedilen kinoaya, artık doğal ürün satan ma-ğazalarda ve market reyonlarında rastlamak mün-kün. Kinoanın etli ve besleyici yaprakları var. Sal-kım salkım açan çiçekleri zamanla zengin besin de-ğeri olan minik tohumlara dönüşüyor. Tohumlar da 
kurutulup tahıl olarak tüketiliyor.
Kinoa aynı zamanda çölyak hastaları için de hayli 
yararlı. Glüten tahıllarda özellikle de buğdayda bulu-nan bir protein grubu. Bilindiği üzere çölyak hasta-ları glüten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık 
sistemleri ince bağırsaklara zarar verir. Kinoa glüten 
içermediği için çölyak hastaları tarafından da tüketi-lebilir. 100 gramında 6 gram lif içermesi de sindirim 
sistemimizin sağlığını koruyan bir başka özelliği. Vücudun süttekinden daha iyi kullanabildiği, yüksek 
miktarda kalsiyum içerir. Özellikle laktoz intoleran-
sı ve inek sütüne karşı alerjisi olanlarda günlük kalsi-
yum ihtiyacını karşılamak üzere tüketilebilir. Demir 
oranının yüksek olması nedeniyle kansızlık çekenler 
tarafından tercih edilebilir. Glisemik yükü çok düşük 
(18) olduğu için kan şekeri problemi ve diyabeti olan-
lar da rahatlıkla tüketebilir. NASA’da görevli beslen-
me uzmanları da kinoanın bu özelliklerinin üzerinde 
durarak, kinoanın uzay uçuşları sırasında astronot-
lar için yeterli besin kaynağı olabileceğini belirtiyor. 
Bitkisel protein kaynağı olduğu için yağ oranı hayli 
düşük olan kinoa aynı zamanda yüksek lif içeriği ve 
kolay sindirilmesi  sayesinde bebeklerin ve çocukla-
rın da rahatlıkla tüketebileceği, çok besleyici bir tahıl.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???