Şalgam Suyu



Şalgam, vücuttaki toksinlerin atılmasına 
yardımcı olması, idrar söktürücü etkisi, böbrek 
kumu ve taşının düşürülmesi, apse, dolama, 
kan çıbanı, ergenlik sivilceleri ve egzama 
tedavisine yardımcı olması, göğsü yumuşatıcı 
etkisi, akciğer ve bronşları temizleme 
özelliklerinden dolayı fonksiyonel gıda 
sayılmaktadır (22).
Laktik asit, şalgam suyuna ekşi tat vermesi 
yanında sindirimi kolaylaştırıcı, ferahlatıcı, 
sindirim sisteminin pH’sını düzenleyici ve 
vücudun bazı minerallerden daha fazla 
yararlanmasını sağlayıcı özellikler de 
kazandırmaktadır. Laktik asit  fermantasyonu 
ile üretilen ürünlerde patojen 
mikroorganizmaların gelişimi engellendiği 
için, söz konusu gıdalar sağlık açısından 
güvenilir ürünler olarak kabul edilmektedir 
(11, 23, 24).
Şalgam suyu fermente bir içecek olmasının 
yanında, yapımında kullanılan kara havucun 
bileşiminden dolayı, yararlı bir içecektir. 
Havuçta bulunan β-karotenin kalp ve damar 
hastalıkları, katarakt ve bağışıklık sistemi 
üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarla 
kanıtlanmıştır (25).
Şalgam suyunun kırmızı rengini  kara  havuçtan 
gelen antosiyanin pigmentleri oluşturmaktadır. 
Antosiyaninler hem kalite hem de sağlık 
açısından  önemli bileşiklerdendir (26).  Kara
havuç antosiyanin pigmentleri açısından 
oldukça zengindir. Taze  kara  havuçta 
                                                                           antosiyanin içeriğinin 1750 mg/kg’a  kadar 
olabileceği rapor edilmiştir.
Kendine özgü lezzeti ve sindirim  ve bağışıklık 
sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile şalgam 
suyu tüketimi yöresel olmaktan çıkmış, sıkça 
tüketilen fermente bir içecek  haline gelmiştir 
(28). Çoğu fermente üründe olduğu gibi; iştah 
açıcı özelliği ve içerdiği laktik asitten dolayı 
sindirimi kolaylaştırdığı, B grubu vitaminlerce 
zengin olmasından dolayı sinirleri yatıştırdığı, 
mide ve karaciğer fonksiyonlarını olumlu 
yönde etkilediği, kalsiyum, potasyum ve demir 
içerdiği, kemik ve dişleri kuvvetlendirdiği 
bildirilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???