Şalgam Suyu
Şalgam, vücuttaki toksinlerin atılmasına
yardımcı olması, idrar söktürücü etkisi, böbrek
kumu ve taşının düşürülmesi, apse, dolama,
kan çıbanı, ergenlik sivilceleri ve egzama
tedavisine yardımcı olması, göğsü yumuşatıcı
etkisi, akciğer ve bronşları temizleme
özelliklerinden dolayı fonksiyonel gıda
sayılmaktadır (22).
Laktik asit, şalgam suyuna ekşi tat vermesi
yanında sindirimi kolaylaştırıcı, ferahlatıcı,
sindirim sisteminin pH’sını düzenleyici ve
vücudun bazı minerallerden daha fazla
yararlanmasını sağlayıcı özellikler de
kazandırmaktadır. Laktik asit fermantasyonu
ile üretilen ürünlerde patojen
mikroorganizmaların gelişimi engellendiği
için, söz konusu gıdalar sağlık açısından
güvenilir ürünler olarak kabul edilmektedir
(11, 23, 24).
Şalgam suyu fermente bir içecek olmasının
yanında, yapımında kullanılan kara havucun
bileşiminden dolayı, yararlı bir içecektir.
Havuçta bulunan β-karotenin kalp ve damar
hastalıkları, katarakt ve bağışıklık sistemi
üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarla
kanıtlanmıştır (25).
Şalgam suyunun kırmızı rengini kara havuçtan
gelen antosiyanin pigmentleri oluşturmaktadır.
Antosiyaninler hem kalite hem de sağlık
açısından önemli bileşiklerdendir (26). Kara
havuç antosiyanin pigmentleri açısından
antosiyanin içeriğinin 1750 mg/kg’a kadar
olabileceği rapor edilmiştir.
Kendine özgü lezzeti ve sindirim ve bağışıklık
sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile şalgam
suyu tüketimi yöresel olmaktan çıkmış, sıkça
tüketilen fermente bir içecek haline gelmiştir
(28). Çoğu fermente üründe olduğu gibi; iştah
açıcı özelliği ve içerdiği laktik asitten dolayı
sindirimi kolaylaştırdığı, B grubu vitaminlerce
zengin olmasından dolayı sinirleri yatıştırdığı,
mide ve karaciğer fonksiyonlarını olumlu
yönde etkilediği, kalsiyum, potasyum ve demir
içerdiği, kemik ve dişleri kuvvetlendirdiği
bildirilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder