Anne Sütü&Bitki Çayları


      Bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenmesi halen istenilen düzeyde değildir. Anneler sütlerinin yetmediği ve bebeklerinin doymadığı düşüncesiyle çeşitli geleneksel uygulamalara ve sıklıkla bitkisel çaylara başvurmaktadırlar.
    Amaç:Araştırma, 0-6 aylık bebeği olan annelerin sütlerini artırmaya yönelik bitkisel çay kullanma durumlarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemektir.  Yöntem:Örneklemi
Kütahya ili belediye sınırları içindeki Merkez Sağlık Ocakları’na kayıtlı 216 anne oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu kullanılarak, görüşme sırasında soru-cevap yöntemiyle toplanmıştır. Verileryüzdelik Ki-kare ve Fisher Kesin Ki-kare testiyle değerlendirilmiştir.  Bulgular:Yaş ortalaması 26.85 ± 4.87 olan annelerin %89.4’ü ev hanımı, %53.2’si ilkokul mezunu ve %45.8’i düşük
gelirlidir. Annelerin %65’i bebeklerini ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslemiş, %22.2’si emzirme ve anne sütünü artırıcı uygulamalar/önlemler konusunda eğitim almışlardır. Annelerin %30.1’i anne sütünü artırmak için bitkisel çay (genellikle rezene çayı, %76.9) kullanmış ve bunların %57’si kullandıkları çayın sütlerini artırdığını belirtmişlerdir. Annelerin eğitim düzeyi, çalışma durumu, doğumu izleyen ilk günlerde ek gıda verme ve sütlerinin yeterliliğine ilişkin düşünceleri bitkisel çay kullanmalarında etkili bulunmuştur
(p < .05).

Sonuç:Anneler sütlerini  artırmak için bitkisel çay kullanımını önemsemektedirler. Bitkisel çay kullanımında bazı anne özellikleri ile
bebekleri besleme özellikleri etkilidir. Ebe/hemşirelerin bunları değerlendirmeleri ve eğitimde annelerin bireysel ve kültürel özelliklerini
dikkate almaları önemli olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evimde laktozsuz sütten yoğurt yapabilir miyim?

Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etmenin Avantaj ve Dezavantajları

Enkapsülasyon Kavramı ???