Anne Sütü&Bitki Çayları
Bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenmesi halen istenilen düzeyde değildir. Anneler sütlerinin yetmediği ve bebeklerinin doymadığı düşüncesiyle çeşitli geleneksel uygulamalara ve sıklıkla bitkisel çaylara başvurmaktadırlar.
Amaç:Araştırma, 0-6 aylık bebeği olan annelerin sütlerini artırmaya yönelik bitkisel çay kullanma durumlarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem:Örneklemi
Kütahya ili belediye sınırları içindeki Merkez Sağlık Ocakları’na kayıtlı 216 anne oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu kullanılarak, görüşme sırasında soru-cevap yöntemiyle toplanmıştır. Verileryüzdelik Ki-kare ve Fisher Kesin Ki-kare testiyle değerlendirilmiştir. Bulgular:Yaş ortalaması 26.85 ± 4.87 olan annelerin %89.4’ü ev hanımı, %53.2’si ilkokul mezunu ve %45.8’i düşük
gelirlidir. Annelerin %65’i bebeklerini ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslemiş, %22.2’si emzirme ve anne sütünü artırıcı uygulamalar/önlemler konusunda eğitim almışlardır. Annelerin %30.1’i anne sütünü artırmak için bitkisel çay (genellikle rezene çayı, %76.9) kullanmış ve bunların %57’si kullandıkları çayın sütlerini artırdığını belirtmişlerdir. Annelerin eğitim düzeyi, çalışma durumu, doğumu izleyen ilk günlerde ek gıda verme ve sütlerinin yeterliliğine ilişkin düşünceleri bitkisel çay kullanmalarında etkili bulunmuştur
(p < .05).
Sonuç:Anneler sütlerini artırmak için bitkisel çay kullanımını önemsemektedirler. Bitkisel çay kullanımında bazı anne özellikleri ile
bebekleri besleme özellikleri etkilidir. Ebe/hemşirelerin bunları değerlendirmeleri ve eğitimde annelerin bireysel ve kültürel özelliklerini
dikkate almaları önemli olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder