Miğde Reseptörler ve Açlık Algımız
Miğdemiz yemek yemeye başladıktan sonra doluluk oranına göre reseptörler sayesinde algılanır ve biz tam olarak doyduğumuzu hissettiğimizde reseptörler bunu beyne iletirler. Aynı şekilde yiyecek hacmi (kalorisi değil) az olduğunda da miğde reseptörler aracılığı ile beyne sinyal gönderir.
"Hala açım, yemek yemeliyim"
Kalori açısından bakıldığında ise miğde de az hacim kaplamasına karşın oldukça yüksek kalorideki gıdalar (özellikle fast food,çikolata, kola, vb) reseptörler tarafından üstte de bahsi geçen şekilde algılanacaktır. Yani miğde hacimce az olduğuna kanaat getirdiğinden beyne henüz doymadığımızı iletir. Buna karşın çoğu sebze yüksek miktarlarda aldığımızda bile düşük kalori değerleri nedeniyle miğde de doluluk ve beyne de tokluk sinyalleri yollayacaktır. Bu nedenle kalori değeri düşük gıdaların tüketimi (sebze meyve vb), fast food ve aşırı kalori barındıran gıdaların tüketimine göre fazla olsa bile (fast food ve türevlerine göre) daha az soruna sebep olacaktır.
(KALORİ DEĞERLERİ AYNI I.-II.-III.)
I: Miğde meyve sebze vb. ile dolu olmasına karşın kalori değeri II. deki ile aynı ve reseptörlerin beyne iletisi : tokluk hissi şeklinde.
II: Miğde fast food ile yarım dolu ve reseptörlerin beyne iletisi : kısmi tokluk ya da yemek yeme fiiline devam etme yönünde
III. Miğde deki reseptörler tarafından neredeyse algılanamayacak kadar az olan bu gıda ise YAĞ ve kolari değeri olarak ne yazık ki diğer ikisi ile aynı .Reseptörlerin beyne iletisi açlık yönünde..
Gıdanız ilacınız ilacınız gıdanız olsun..
Hipokrat
Yorumlar
Yorum Gönder